ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЈА И РЕХАБИЛИТАЦИЈА

Oсновната цел на лекувањето со физикална терапија и рехабилитација е целосно или делумно враќање на функционалноста на пациентот за извршување на секојдневните домашни и работни активности со што ќе се зголеми неговиот придонес во семејството и општеството.

– намалување или потполно отстранување на болката
– подобрување на локална циркулација
– намалување на оток
– антивоспалително дејство
– локално подобрување на метаболизмот
– подобрување на трофика и регенерација на ткива
– спречување на создавање сврзно ткиво и лузни
– воспоставување или подобрување на функцијата на одземените нерви
– подобрување или потполно враќање на обемот на подвижност во зглобовите

РЕХАБИЛИТАЦИЈА НА СПОРТСКИ ПОВРЕДИ

– повреди на мускули, лигаменти и тетиви
– воспалителни промени на лигаменти, тендинити (тениски лакот)
– третман на бурситис

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ВО ОРТОПЕДИЈА

– рехабилитација пред и по оперативен третман на колк, колено, скочен зглоб, рамо, лакот и рачен зглоб, артроскопски интервенции на зглобови
– рехабилитација по менисцектомија и лигамнетопластика на преден вкрстен лигамент
– рехабилитација по повреди на Ахилова тетива

РЕХАБИЛИТАЦИЈА КАЈ РЕВМАТОЛОШКИ ЗАБОЛУВАЊА

– третман на дисфункционалности при ревматолошки заболувања
– третман при дегенеративни заболувања на целиот мускулно-скелетен систем

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ПРИ НЕВРОЛОШКИ ЗАБОЛУВАЊА

– парези, парализи, состојби после мозочен удари
– третман на болни состојби во вратот, грбот и половината
– намалување на болка при невралгии и спроведување вежби за превенција на болки во ’рбетниот столб
– третман на цервикална и лумбална дискус хернија

ПРАВИЛЕН РАСТ И РАЗВОЈ НА ДЕЦАТА

Коскено-мускулниот систем кај децата во развој под влијание на внатрешните и надворешните фактори е подложен на различни деформитети. Наследниот фактор и лошото држење на телото, недоволната физичка активност доведуваат до нарушување на статиката на ’рбетниот столб, што резултира со појава на деформитети.

Корективната гимнастика се состои од специјални вежби прилагодени за секое дете, при што се јакнат одредени мускулни групи, зафатени од деформитетот, со што се врши негова корекција. Најчести деформитети кои се јавуваат кај најмладата популација се оние на ’рбетниот столб (сколиози, кифози и лордози), како и рамните стапала кај децата.

ПРЕГЛЕД – 1000 ДЕН.

ВАКУУМ ТЕРАПИЈА (CUPPING – ВЕНДУЗИ)

Вид на терапија со помош на која се потпомага во севкупниот изглед на телото, намалување на целулитот, настинки, бронхитис и пневмонија. Медицински ефект на оваа масажа се постигнува со помош на вакум кој врши локално вшмукување на крв и лимфа во кожа од поткожното ткиво со што се напрегнува рефлексното влијаније на крвните садови во внатрешните органи. Во почетоците на вакуум масажите се применувале специјални стаклени чаши т.н. вендузи, меѓутоа тоа е заменето со софистицирани апарати, со кои се добиваат подобри резултати.

900 ден.

АКУПРЕСУРА

Древен начин на лечење кој функционира со притискање на одредени точки на енергетските меридијани, со што се остварува правилен проток на енергијата во нашето тело.

900 ден.

МАНУЕЛНА ТЕРАПИЈА

Мануелната терапија е во водечката позиција во модерната физиотерапија кога станува збор за повикување на болката на зглобните контрактури. Со овој вид на масажа се одржува флексибилност, подвижност и цврстина на параартикуларните меки ткива.

900 ден.

МАНИПУЛАТИВНА ТЕРАПИЈА (КИРОПРАКТИКА, ЈУМЕЈКО)

Систем на комплементарна медицина заснован на дијагноза и манипулативен третман на неусогласеност на зглобовите, особено оние на ‘рбетниот столб, кои можат да предизвикаат други нарушувања преку зафаќање на нервите, мускулите и органите.

900 ден.

РЕХАБИЛИТАЦИСКИ ТРЕТМАН – 1 (30 МИН.)

Рехабилитацијата е насочена кон решавање на физичкиот дефицит и нарушената функција како и решавање на социјалните и психолошки проблеми. Ефективноста на медицинската рехабилитација е заснована врз повторно воспоставување на функцијата т.е. интегритетот на телото; компензација или надомест на загубената функција.

800 ден.

РЕХАБИЛИТАЦИСКИ ТРЕТМАН – 2 (45 МИН.)

Рехабилитацијата е насочена кон решавање на физичкиот дефицит и нарушената функција како и решавање на социјалните и психолошки проблеми. Ефективноста на медицинската рехабилитација е заснована врз повторно воспоставување на функцијата т.е. интегритетот на телото; компензација или надомест на загубената функција.

1000 ден.

САКАТЕ ДА ДОЗНАЕТЕ ПОВЕЌЕ?

Edem Wellness нуди разновидни услуги. Кликнете на копчето подолу за да добиете целосни информации и цени.

Контакт